Brownells Finland - Laajin valikoima aseen osia, lippaita, ammuntatarvikkeita, asesepän työkaluja ja optiikkaa Suomi
Julkaistu , julkaisija

Metsästysasetus muuttuu 1.3.2020

Uutinen uudesta asetuksesta ja itse asetusteksti: Tästä metsästäjä -lehden artikkeliin kyseisen muutoksen tiimoilta--->

 

Kaikki aiemmin sallitut lataukset ovat siis edelleen sallittuja, ja meiltä löytyy laaja valikoimia luoteja niihin eri riistaeläimille. Nyt kuitenkin mahdollistetaan lyijyttömien luotien käyttö perinteisissä kaliipereissa entisille riistaeläimille niin, etteivät aseiden rihlannousut ja lyijyttömien luotien saatavuus muodostu esteeksi. Kauriille, majavalle jne uusi painoraja lyijyttömille luodeille on 2,9g eli 45 grainin luodit ovat sallittuja. Peuroille raja on 5,1g eli 80 grainin luodit ovat sallittuja. Hirvelle, villisialle ja karhulle vaaditaan lyijyttömältä luodilta 7,5g eli 120 grainin luodit ovat sallittuja.

 

Suurimmat vaikutukset ovat .243 kaliiperin peura- ja 6,5mm hirvikivääreissä, joissa lyijyttömiä luoteja ei ole juuri voinut käyttää, mutta nyt mahdollisuuksia on paljon. .30 kaliiperin hirviluodeissa valikoima lisääntyy myös paljon, vaikka sitä toki oli ennestäänkin.

 

Lyijyttömissäkin luodeissa voi tehdä huonoja valintoja. Varmintluoteja ei tule käyttää suurriistan metsästykseen. Erityisen helposti aukeavat 30-30:een tai 300 Blackoutiin tarkoitetut luodit voivat olla hyvä vaihtoehto heikkotehoisissa kaliipereissa, mutta pitää muista mihin ne on tarkoitettu. Varsinkaan raskailla luodeilla ei tule tavoitella nyt laillisia alempia energiarajoja, koska silloin luodin nopeus jää liian alhaiseksi, eikä se enää toimi oikein.

 

 

Kysy tarvittaessa lisätietoja omiin tarpeisiisi!

Kommentit: 0

Vain rekisteröidyt käyttäjät voivat jättää kommentteja.
Kirjaudu sisään ja jätä kommentti Rekisteröidy heti

Uutiskirje